Wednesday, June 17, 2009

Jika Pas dikatakan ikhlas, UMNO?

Hari sebuah akhbar arus perdana menyiarkan berita tentang keyakinan DS Najib bahawa Pas ikhlas tentang kerajaan perpaduan.

Sejarah telah membuktikan keikhlasan Pas.

Pertama, ketika menyertai kerajaan campuran Pas-perikatan awal 1970-an.

Kedua, menyertai Barisan Nasioanal ketika ditubuhkan. Tetapi parti apakah yang menyingkirkan Pas selepas itu hingga Pas hilang kerajaan di Kelantan?

Ketiga, Pas bersama Parti Melayu Semangat 46 dan tertubuhnya Angkatan Perpaduan Ummmah (APU). Pas membuktikan kesungguhannya dalam ikatan ini. Parti manakah yang "membubarkan dri sendiri" dan meninggalkan Pas dalam APU.

Keempat, Pas bersama Parti Keadilan Nasioanal dalam Barisan Alternatif bagi menghadapi BN dalam PRU 1999 dan 2004.

Keempat, Pas bersama DAP dan PKR menghadapi BN dalam PRU 2008.

Pas telah membuktikan keikhlasannya dengan semua parti yang telah bersamanya. UMNO bagaimana? Bagaimana tindakan UMNO yang menjatuhkan kerajaan Pas Kelantan 1978? Penulis merasakan rakyat Kelantan belum dapat memaafkan UMNO.

Adakah Pas tidak boleh berbincang dengan UMNO? Sekiranya untuk kepentingan bersama Pas pernah berada satu pentas dengan UMNO dalam memperkatakan perjuangan rakyat Palestin, walaupun berbeza pendekatan.

Pas telah membuktikan bahawa mereka boleh bersama dengan sesiapa sahaja untuk kepentingan rakyat.

Adakah UMNO ikhlas untuk berbincang dengan Pas? Keikhlasan UMNO memang dicurigai kerana sejarah yang lalu.

UMNO dan BN telah pernah menolak Pas, dan penyokong Pas memang mencurigai UMNO.

walaubagaimanapun dalam isu, Kerajaan Perpaduan yang ditimbulkan kini, penulis yakin bahawa kepimpinan Pas tidak akan membawa Pas untuk bersama UMNO.

No comments:

Post a Comment